Policija

— 343 —

туре. Но осим тих места, има досга и оних тачака у свакој земљи где се случајно и под стицајем прилика развило неко миграпионо средиште, било да се свет баш из онога краја "дигао да сели, било да је баш онде поведена пропаганда. Ту су само месне полицијске власти кадре провести потребне извиде и водити редовити надзор. Настојало се свагде да се нарочито у погледу миграционих деликата сви они који чине тежа кажњава дела, која се кажњавају по кривичном закону, оставе на извиђење полициским властима, док преступци који „се кажњавају по Закону о Исељавању спадају у дужност миграционих надлештва. Али и ту захваћа делокруг а нарочито делатност обију категорија државних надлештва, редовитих полинијских и миграционих. једна у другу, тако те се ни у теорији а некмо ли у пракси надлежности не могу точно да ограниче.

Првостепена јурисдикција лежи у рукама лучких власти и полициских надлештва првога степена. Другостепена власт је Исељенички Комесаријат, а трећа Министарство Социјалне Политике. Надлежност првостепене казнене власти установљава се како прописује Правилник о извршењу Закона о Исељавању у 58. — према тому, да ли је преступ учињен у месту где има лучких власти или не. У местима где има лучких власти пресуђују ове, где их нема, првостепене полицијске власти. Ако је преступ учињен у службеном месту исељеничког надзорники, лучког или железничког исељеничког надзорника, дужне су првостепене казнене власти пре доношења _ пресуде тражити мишљење дотичног надзорника.

Али као у осталим гранама државне службе, одлучује и овде дух управе, Макар поједини органи и не били упућени у све детаље службене организације; макар да се у административно-техничком погледу покаже и недостатака, дух треба да је прилагођен циљевима службе, оним великим смерницама емиграционе политике које треба да воде у раду све службенике без разлике степена, највише и најниже. Сваки треба да си вазда држи пред очима да у нашим ваневропским насељима живи 732.800 наших људи; да је то ништа мање но 67, свих наших држављана. садашњих и бивших, 7.05%, свих Југословена, 2%, свих Срба, 129, свих Хрвата, и 169, свих Словенаца; (да је на пр. Питсбург у Пансилванији по броју