Policija

Не

После прегледа вршенога на граници, нема нигде више ни каквога новога прегледа путних исправа у дотичној земљи ни по возовима:ни по станицама, док дотично лице не дође у какво местоди не затражи. себи пребивалиште (хотел и т. д.).

На возовима каткада има и тајних полицајаца, али су они за путнике невидљиви. а

Имао сам прилике да разговарам са полицајцима ових земаља, који врше граничну службу и од свију сам чуо скоро исте одговоре: да би изискивање већих формалности од путника имало за последицу веће малтретирање и тешкоће по њих али врло мало изгледа на боље резултате службе сигурности.

„Искуство у служби на против најбоље осведочава, да је контрола границе од најезде рђавих елемената презерватив који не даје жељене резултате ако се у исто време не врши у целој земљи и по свима местима где странци одседају.

Ту је у главном и најјачи разлог у вршењу те контроле што треба онемогућити да се непријављен настањује, а када је већ пријављен, а то не мора бити лично, онда је на полицији и њеним вођеним евиденцијама да сазнаду, какав је тај човек.

Све то опет има да се обавља без икаквог деранжмана,. па чак и без његовога знања.

Код нас се тккође увидела ова некорисна строгост, и по броју неугодног осећања, којима се странци излажу, и по. редуцираноме броју страних излетника, нарочито по оним нашим крајевима, који много рачунају на њихову посету, пошто се и свака нвјситнија таква појава много искоришћава од стране конкурентних суседа.

Да би се поступак ублажио и упростио, издата су иу прошлој и овој години опширна наређења и инструкције, како се има поступати. Па ипак и данас нису престали случајеви, где поједине локалне власти у превеликој ревности прелазе преко њих и продужују стару праксу и без специјалних разлога,

Њих треба избегавати у општем интересу, ма какви се звучни разлози буду навађали о опасностима којима се излажемо овом либералнијом мером. Нарочито их избегавати на путовању по земљи.

„Полиција“ 3