Policija

— 324 —

Најзад, ако узмемо истакнуте стране политичаре и то из

броја оних, који су штитили идеју неопходности да се призна

совјетска влада, одмах видимо, да они нису никад штитили у суштини бољшевичке законе и уређења, комунистичке експерименте и стање у Русији тог доба. У најбољем и најповољнијем случају за совјетску Русију читали смо само афоризме, да се „револуција не врши у рукавицама“, или да „совјети морају водити борбу на све стране, и „а 1а сџете сотте 2 ја сџегге“ и т. п.,

Али понекад су и ти браниоци руске комунистичке владе узгредно бацали доста циничке изразе, који показују, да они добро разумевају истинито стање ствари, Узмимо, на пример. познате случајеве у енглеском парламенту, када су на укоре опозиције, која је тврдила да је непријатно ступати макар иу трговинске везе са бољшевичком владом, јер је чак и њено злато запрљано крвљу, енглески министри, и у том броју председник владе Лојд Џорџ, одговарали, да „злато не мирише“ или „ми смо трговали и са људождерима“')

Ипак, то се све односи на прву еру комунистичког владања. Доцније је дошла друга ера и у совјетској Русији јавило се нешто ново. Т. зв. „бели покрет“ био је сломљен; бољшевичка је организација победила и постала једини господар у целој огромној Русији. У веома брзом времену, да не би дошла потпуна економска катастрофа, бољшевици су били приморани одступити у економској сфери од основних комунистичких начела па нешто попустити у корист буржоаским начелима слободне инициативе и приватне својине; јавио се „неп“, а у исто време више систематизације у владином раду у опште, а нарочито у законодавном.

Поред хаоса ранијих декрета и закона, совјетска је влада издала низ нових законика (кривични, грађансни, процесни и др.) Био је измењен и допуњен Устав државе. На тај начин дошло је нешто, што је изгледало као радикална реформа и као стабилизација права, те услед тога лако се могло ја-

у В. подробније наш напрт: Задатци руског националног савеза“ (руски), „Бјестник рус. нап. комитета“, 1924, год. бр. 10, Париз, стр. 77—78.

ава о