Policija

0

благовремено изврши. Разуме се да ово треба констатовати на самој пресуди.

ХМ

Суду општине волујске (срез звишки): |

За оцену питања ко се има сматрати за земљоделца меродавно је тлавно занимање бошичног лица, којим себе и своју породицу издржава, без обзира на место његовог живљења (тач. 1. Правила Министра Правде уз 5 471 грађ, суд поступка).

Да лисе молиоцу може дати тражено уверење зависи од тога: чиме се занимао пре рада у фабрици; од кад је у њој на раду; је ли квалификован или привремени радник (пошто нема доказа о изученом шлосерском занату); да ли је за ово време обделавао земљу преко породице или најамљених радника; да ли му је зарада у фабрици довољна да себе и породицу издржава, најзад, да ли се на основу свега овога може закључити да је молилац престао бити земљорадник. Тек по предходном извиђању свега овога суд ће одлучити да ли треба да изда тражено уверење или не, не губећи том приликом из вида да 8 471 грађан. суд. пост. има за циљ да заштити земљоделца и његову породицу од немаштине и беде, и да се они ове заштите не могу лишавати ако нису довољно заштићени с друге стране.

Св. Бр. 1283.

Ху

Суду општине куријске:

Погрешно је мишљење пореског одсека у Скопљу да се дужни порез не може наплатити са имања дужника из друге општине, Кад је случај, као што је у упућеном питању, да порески обвезник у општини, у којој је водио радњу и остао дужан, нема у истој ничега из чега би се свој дужни порез наплатио, онда му се он има наплатити из имања које има у другој општини, ако неће драговољно да плати. Порески одсек свакако је рђаво разумео онај пропис из закона о непосредном порезу где се каже да порески објекат одговара ва порез. Но у овом случају порески објект била је радња, које више нема, те се дужни порез има наплатити из другог дужниковог имања,

Полиција“ 4