Policija

=— 415 —

у вези са проглашењем „Неп“-а, сада су у неколико смањили пређашњу потпуну и заиста дивљу самовољу. Али, прво, ниједан закон, а чак ни Устав, нису директно прогласили принцип горњих слобода. Друго, поред сваког прописа, који више-мање одговара захтевима слободног. грађанског живота, свагда се налазе или примедбе, које смањују или ниште улогу тог прописа, или прописи обрашне садржине. Например, сада је признато право па непокретна имања у варошима, ако та имања не премашују вредности, прописане у закону, али и сада та имања могу бити одузеша за потребу ове или оне' државне установе или институције. Донета су правила, која штите интересне личности код притвора или истражног затвора, али ако се те мере предузимају од стране ГПУ, дакле поглавито у сфери кривичних политичких дела, где су гаранције нарочито потребне, видимо примедбу. која одбацује гаранције и глуво упућује на „засебна правила“, која нису до сада никоме позната, и т. д.

Треће, све гаранције у Русији сада су потпуно условне м у сваком моменту могу бити укинуте, јер у место потпуне и безобзирне самовоље, која је постојала у доба ратног комунизма, сада имамо исту самовољу, само неколико организовану.

У марту 1923. год. била је издата специјална „уредба о ванредним мерама заштите револуционарног поретка.“ Та је уредба позајмила своју садржину из старих реакционарних закона, који су постојали у Русији пре револуције, те не само да ту није донела никаквих побољшавања, већ је још више одрешила руке власти у правцу бескрајне самовоље, само прикривене законском формам.") Ту је укидање обичног управног рада и проглашење ванредног стања, које ништи чак и те врло условне слободе и гаранције, које сада постоје, остављено слободном нахођењу више управне власти и њених органа, јер норме које садрже набројење случајева, када је допуштено проглашавање ванредног стања, не само да су каучукове, него и нашкаучукове. Доста ће бити ако наведемо да ванредно стање може бити проглашено не само у случајевима контра-револуционарних појава, већ и „код других покушаја против радничко-сељакче владе“, а чаки у случаје-

ђ) „Уредба“, чл. 2 и 83.; „УПК“ (кравично-ироцесни законпк), чл. 104. и др.