Policija

— 416 —

вима, кад још не постоје те појаве или ти покушаји, већ. само „прети опасност, да ће исти доћи“, Исто је тако и код. случајева, када постоји ненспуњивање наређења власти од. стране појединих грађана, али, по мишљењу власти, оно се јавља као нека дрешња у правцу „могућне побуне“.

Даље, што се тиче штампе, знамо већ да је у току прве: ере њена слобода била потпуно уништена, те је могла излазити у свуда само званична штампа. Сада видимо низ промена, али те промене нису ни приближно донеле слободу „ттампе, Код старог царског режима постајала је „Главна управа по делима штампе“. Бољшевици су ту управу васпоставили 1922, год. под називом: „Главна управа књижевности и издавништва“. Прописи за њен рад су такви, да не само виједна књига и ниједан орган периодичке штампе, већ у опште ниједан штампарски редак не могу изаћи без нарочите дозволе од стране Главне Управе, и за карактеристику те управе доста је ако се наведе. да ниједан члан управе не - може бити постављен без пристанка бивше Че-Ке, а садашњег ГПУ. Стога су појмљиве те невероватне чињенице, да сада у Русији није дозвољено поновно штампање читавог низа дела старих најистткнутијих руских писца (Толстог, ГТургењева и др.) која су била разрешена чак од стране царског времена Сем тога, та се дела изузимају из библиотека и уништавају.

"Сви горњи подаци још једанпут сведоче, да Русија никако не еволуционише у правцу да постане демократска и: правна држава, у којој се свагда високо цеви грађанска сло„бода и приватна иницијатива. Обратно, бољшевизам систематски спроводи у живот начела, који одбијају Русију далеко у натраг и претварају је у тип полицијске државе.

(Наставиће се).

Суботима. Д-р Мих. П. Чубински проф. универгитета.