Policija

— 434 —

они их ухапсе и приводе кварту. Све те случајеве по том решава капетан, као старешина кварта по писменим доставама, које они у кварту сачине. (Особе које су само пијане задржавају се у кварту док се не истревне, По том се пусте.

Редовно време службовања траје 8 часова: 3 часа на патролисању, 2 часа у кварту као резерва и онда поново 3 часа у реону. У Главној Управи имају увек резерву од 40 спремних органа. Редовно резерва за сваки кварт изнаша на 10 људи, али у важнијим квартовима овај је број и већи. Копенхашка полиција посвећује особито пажњу питању резерве и поноси се њоме.

један пут је била позвата резерва из 6 најважнијих квартова у нашу част. Ми смо посматрали на сат. У року од 17/, минута изашла су моторна кола натоварена са људима, који су имали аутоматске пиштаљке, и гумене штитове у џепу, који је нарочито за што шивен жицама. Ово је само један пример где Њу-Јоршка полиција има по нешто да се поучи од Данске полиције.

Дански полисмени су врло фини људи, и то како са стране физичке вештине тако и са стране сваке друге. Ми нисмо никада видели ни једнога, која би повредио уљудност или који би се недолично понашао. Наравно има случајева повреде дисциплинских правила, што мора и да буде, јер полицисте нису регрутовани од анђела. У овом случају Инспектор може да га казни новчаном казном (не више од половине месечне плате), може да га премести на другу и мање важну дужност, може да га суспендује од дужности и у крајњем случају, може да га отпусти из службе. Овако што догађа се врло ретко како смо се могли уверити.

Ако смо могли добро да видимо, њихови полисмени врше верно и савесно своју службу. Они могу да добију пензију ако разрешење потиче услед какве тешке новреде У служби и тада мора имати 30 година старости и добре кондуите. Ако наврши 65 година живота може да тражи пензију, а ако је навршио 70 година мора ићи. Пензија изности пређашње плате.

За данске полицајце карактеристична је благост у вршењу службе. Ми смо већ поменули поступак у случају незнатних изгреда, али ако се ради о бољем грађанину иде се