Policija

— 435 —

још и даље. Полицисте пријављују потанкости учињенога дела "на квартовном формулару. Ови се формулари по том шаљу у Главну полицију одељак за кажњавање. Из овога одељка полиција извештава прекришитеља једним другим формуларом, који садржава потребне информације у случају да казна не износи више од 60 круна (1000 динара).

Ако окривљени плати казну или обећа да ће је полоожити у року од 10 дана ствар је готова, Не буде ли могао зда плати, зове се пред градски суд где ће имати посла са су„дијом. Казна већа од 60 круна (1000 динара) изравњава се "увек пред градским судом.

Не буде ли прекршитељ хтео да плаћа досуђену му казну и ако су му пружене све могуће прилике он мора чодржати казну затвора која му се прорачунава и то: за казне смање од 40 круна — сваки дан затвора по 4 круне; за осуде „мање од 100 круна сваки дан по 6 круна и за осуде веће од 400 круна сваки дан по 10 круна.

СТОЧНИ ПАСОШИ И ТАКСА

По питањима која стижу „Полицији“ лако се да видети сда многи и многи општински судови у Србији и Ц. Гори нису још начисто како се, које и колике таксе наплаћују на уверења о својини и здрављу стоке за рачун државе и да државну таксу врло често бркају са општинском, па сам намеран да то овде у неколико речи изложим, како би се бар у бу-дуће избегавале грешке које се чине,

Поред напред реченог, констатовано је више пута да има „и таквих општинских власти, које још не знају или које до «скора нису знале, да је таксени закон мењан и допуњаван у „новембру 1923. године, већ се и дан-данас придржавају ранијих законских прописа у овом погледу, и, разуме се, потрешно наплаћујући државну таксу. А има и таквих питања и случајева из којих се јасно види да неке од општинских власти држе да се у корист општинске касе може наплаћисвати такса у оном износу у коме се она наплаћује за државу.

3