Policija

— 441 —

Предмети, који имају важности да се уврсте у музејску збирку, чувају се уређени по групама.

Групе су следеће:

1. Група: „Судске медецине“.

У ову групу долазе предмети, који органе јавне безбедности интересују, као: комади размрсканих лобања и кости заједно са средствима са којима је злочин изведен; препарирани комади коже, на пр.: делови са отворима ране нанете пушчаним метком или делови на којима се види знакови дављења и томе слично.

2. Група: „Микроскопских препарата“.

У ову групу долазе предмети и препарати који су помоћу микроскопа нађени, као: препарати сперме, коса са разних места људске главе или тела, животињске длаке помешане са људском косом, прашина из џепова и 71. Д.

3. Група: „Отрова“.

Овде спадају отрови и отроване биљке, против отрови и средства подесна за побацивање деце (абортус), наркотична средства за успављивање.

4, Група: „Средстава“.

У ову групу долазе све направе или оруђа примитивно израђена, која се упутребљују код влочина и преступа, а имају важност, јер се ретко употребљавају при сличним кажњивим радњама, али су пак приликом употребе, произвели такав утисак, да изазивају гнушање, — што се код чињења сличних кажњивих дела са обичним средствима ретко дешава.

5. Група: „Пројекгила“.

Употребљени разни пројектили разног оружја, са описом проузрокованог ефекта на А

6. 1. Група: „Мрље од крви“,

Овде долазе мрље од крви, који су узети са повређеног или са злочинца, са зида оруђа или других предмета и нароритим вештачким путем конзервиране,

Т. П. Група: „Мрља од крви“.

Овде долазе мрље од крви, т. ј. трагови, који се виде на тканинама одела, вешу, ћилимима, папиру и томе слично као и такве исфлекане тканине где су мрље сличне траговима од крви, на пр: мрље произашле од хрђе, фарбе, сока од дувана, црвеног мастила и т. сл,