Policija

познато је, да се више људи, који су сада потпуно сиромашни и баве се физичким радом, а и чланови социалистичких странака, само за своју идејну борбу против владајућих преставника „диктатуре пролетариата“ ставља под суд и осуђује на смрт, робију или протеривање, и са друге стране из података, који су изнети у страној и у емигрантској социалистичкој штампи, види се несумњиво, да су хиљаде раденика — пролетера, који су се на скуповима изјашњавали против предлога или начина владања бољшевичке странке, или само су хтели да објаве штрајк због тога, што држава (као газда „национализираних“ индустријских предузећа) није њима у току дугог времена наплатили зарађене паре, били су стављени под репресије, стрељање, а у најбољем случају лишени слободе или протеривани у удаљене крајеве државе са суровим и нездравим климатом, и то све без икаквог суђења.

А у исто време како људи, који су може бити и радили раније, али сада не раде, тако и они, који никад нису радили, и ако су племићи или прави буржоа по пореклу и капиталисти по својем имовинском стању, сматрају се као „наши“, дакле као прави пролетери и могу доћи до највишег службеног положаја, ако су усвојили лозинке момента и готови да свагда и свуда вичу у част преставника „диктатуре пролетариата“, са чијим истинитим лицем ми смо се сада упознали. Видимо ту и читав низ нових богаташа „непмана“, и најгорих преставника руског „старог режима“, и т,д., и томе подобно.

Због наведених података можемо потврдити са поузданошћу, да исто тако. као што, према познатој историској реченици, Аустрија, која се звала „Свештена Римска Империја“, није била у ствари ни свештена, ни римска, и садашња „радничко-сељачка“ влада у Русији није ни радничка, нити сељачка, а цела „федералистичка и совјетска“ Русија по својем државном уређењу уствари не само да није федералистичка, већ није ни совјетска.

С тога нам је сад појмљиво, како се то могло десити, да су се у Русији код целог низа побуна, а нарочито код велике и познате побуне у Кронштаду, побуњеници борили са. девизом: „Доле узурпатори, живела совјетска влада“. Сада је нам јасно, због чега је та девиза могла бити истакнута у земљи, која се зове „совјетском“ и, што је још интересантније,