Policija

— 666 —

да у својим пословима, не буду сметани од стране државе и њених органа, како у погледу доношења одлуке, тако и у погледу извршења одлуке. Кад би држава имала и једно и друго право, онда би локалне управне јединице задржале и даље децентрализацију, али би изгубиле самоуправу. Зато што самоуправа представља правну самосталност локалних органа, њихових аката и финансија у области управе, зато она значи: прво, да слободно бирани органи у вршењу свих својих локалних послова буду независни од државне власти, друго, да се строго у границама закона креће право контроле државе, као чувара уставом и законом заштићеног интереса целине, треће, да пренесени делокруг послова у локалним телима буде што мањи. Циљ је самоуправе, дакле, да локалне јединице буду што самосталније у своме раду, а да се он постигне мора се надзар централне власти свести у такве законске границе, ка она има што мање утицаја на рад локалних управних јединица и одлуке њихових органа.

Услови самоуправе локалне.

1. Први је услов за постанак самоуправе, да локалне органе не посшавља никако централна власт већ да их народ бира. Овом изборном систему локалних органа је циљ, да ови органи, који врше локалне послове и донашају о њима одлуке» да су потпуно независни од централне власти. У изборности локалних органа гледало се раније као на најјачу гарантију за самосталност у раду локалних органа. Начин бирања локалних органа није свугде једнак. Негде је непосредно а негде посредно. Непосредно је у старим демократијама у Америци, Швајцарској) и Руској Совјетској Републици, где народ сам хоће, да учествује у постављању својих локалних органа“) посредно је било у предратној Немачкој и Аустрији, где је био страх у бирократије, да за органе не буду изабрани случајно баш они, који су задахнути либералнијим идејама и да бирократија не буде ограничена и да не остане у мањем броју према лаичком елементу. Стога, да овај услов самоуправе, изборност, буде

у Бг. Ејеђпег: Веапнепзјаа! ипа Мојкззгаа!. 1916. з) Васћ. — Ке дгоћ еј Јев ту иноп5 де Ја зоујенаце, 1916; у анј. — ОгеатзаНоп ди ропуокт зомеНаце 1оса!.