Policija

— 679 —

По своме квалитету Конгрес Правника достиже свој максимум, јер је ово јединствени случај, да се на једном Конгресу сакупи преко 1.200 људи са свршеним факултетом, а са најразноврснијим занимањима. Било је административног чиновништва, професора, судија, адвоката, посланика, економиста и др.

По тематима који су били предмет дискусије, — Конгрес је постигао пун успех. И ако су правници најхетрогенији елеменат у погледу својих политичких ковцепција, ипак су дискусије вођене са таквом хладноћом, одмереношћу и пуном пажњом, да је и највећи скептик пре Конгреса постао убеђени присталица ових Конгреса после показаних резултата. чак и у оним секцијама, где су различитости мишљења најјаче биле прононсиране; чак и ту је владала савршена интимност и дружељубље у дискусији и доношењу закључака. Истина је и то, да су се економичари и социјолози на овом Конгресу мање чули, али то је само због тога што се на овом Првом Конгресу хтело да изнесе само оно, што је у истини најактуелније од спорних правних питања.

У низу осталих карактеристика вреди истаћи и ту, да је Конгрес прошао у одсудству ма и најмањег племенског или политичког груписања! И када се има на уму да је ово Први Конгрес Правника, — онда је ово несумњиво најлепша оцена о свести и високом културном и стручном нивоу нашег | правништва, чиме се само можемо похвалити.

Кад се има на уму, да је у изградњи сваке друштвене средине један од највећих твораца правна свест чланова те средине, онда ми можемо с правом гледати у нашу друштвену и државну будућност. Можемо са тога разлога, што се и на Збору у Загребу и на овом Првом Конгресу наших правника у Београду јасно као дан видело, да се једна и јединствена правна свест јавља и ствара сваким даном све брже и брже, те да ће племенски и равни други ограничени назори врло брзо бити потиснути од здраве свести најширих правних кругова.

А та здрава свест добила је најлепшег израза у свима тезама, свима говорима, па ако хоћете и у свима здравицама, — да смо једно, да једно морамо бити и да нам је у томе циљу и

#