Policija

— 682 —

слачци. А то није било тако обично зрно. Микроскопским испитивањем утврдио се састав овога зрна који је био доста редак. Ово је зрно произлавило од једног жбуна, на два корака од лешине, чији се је плод, ношен ветром, закачио за одело нападача за време борбе. Овај детаљ, по изгледу безначајан, решио је проблем; убица је задржан.

Овакви примери, треба признати, били су окуражавајући. Идеја долази да се практикује овај начин истраге, сваки пут када се укаже за то прилика. Експериментални покушаји утврдили су да се може корисно оперисати помоћу чишћења одела и обуће, не рачунајући две специјалне тачке на које желим да привучем пажњу. Прва је чишћење ноката, које се треба да врши над свима сумњивим. Ја сам успео, на пример, установити, у једном случају већ старом, кривицу једног обијача, јер је имао под ноктима једну врсту катрана који му је остао од једнога ужета дуж којега се скинуо. Затим под ноктима се могу наћи: влакна косе, бркова, браде или крв. Друга је чишћење ушију, операција први пут извршена иницијативом · Икара, из Марсеља, која је показала велику разноликост карактеристичне прашине која се меша са машћу у ушној шкољци..

Али најглавнија операција остаје чишћење одела и обуће. Прашине прикупљене састоје се из две врсте елемената: један органски, други минерални. Први, у пркос великој разноврсности, у главном је доста лако окарактерисан. Лако се познају, на пример, зрна скроба, остаци дрвенастих влакана, остаци свиле или вуне. Што се тиче прашине минерала, потребно је, да би се одредила, да се прибегне микрохемији. То су операције често деликатне, по неки пут врло тешке али чији су резултати сигурни и врло важни. На пример, један човек изјављује да је провео ноћ у једном камењару, ДОК је један злочин због кога се на њега сумња био извршен; чишћењем нису се открили елементи прашине у којој он тврди да је спавао, док се налазе на против многи остаци биљака, који долазе из једне житнице у којој је се сакрио после злочина. Други пример: један леш је нађен на кречном терену; једна потказана индивидуа уверава да је ишла у часу злочина, путем покривеним са камењем друге једне врсте. Очисте се његове панталоне и ципеле: анализа микрохемијска оспорава његова тврђења.