Policija

-- ба. —

«одвођени да се упознамо са најпознатијим и најлепшим културвим институцијама, са којима се они поносе.

Непрестан додир наш са њиховим полицајцима стварао знам је могућност да се упознамо и са свима приликама и чначином уређења њихових институција као и са постигнутим прогресом на томе пољу. Изобилна транспортна средства, чичерони и беспрекорна љубазност домаћина, такође су нам „помогли да до максимума искористимо своје кратковремено "присуство у разним корисним информацијама, како на пољу реда, тако и на свима другим. Бавећи се на пр. у Торонту, 'на територији Енглеског Доминијума Канаде, и разговарајући "са шефовима њихове полиције о емигрантском питању — специјално о нашим емигрантима из Југославије, — ја сам добио најјасније податке и о томе, како се чува американска граница "од бесправног прелаза емиграната, са каквим се успехом та „служба обавља, каква је канаба рација канадске власти у томе; шта постизава оне који се ухвате на томе шверцовању, колико имају удела Југословени и како они у опште мисле о нашој емиграцији.

И саме велике припреме, које су за нас чињене, у великоме стилу на њихов специјалан начин, понајвише по новинама, које су стално донашале слике страних делегата и њихова имена, учиниле су да је сваки члан конгреса, који се "интересовао за своје земљаке, могао лако и брво да дође са њиховим познатијим представницима из колоније у додир, порел званичних представника, које је, наровно, увек било „лако наћи.

Тај стални додир, који смо одржавала са нашим представницима и званичним и незвеничним допуњавали су нам у најлепшем смислу речи, утиске и информације, које смо на "путу стицали.

Бивало је места, као на пр. у Филаделфији, где су у нашу част приређивали велељепне полицијске параде на кодима су учествовали неколико хиљада полицајаца и где су нам "показивали сва најмодернија оруђа, са којима се у полицији служе. Свуда су, међу тим, чланови појединих полицијских "удружења или клубова, извађали врло лепе концертне програме, поред других професионалних артиста.