Policija

= 830. <=

трипут толико становника кућа и земљовласника, колико би она, једном претворена у самосталну општину, требала да има представника с обзиром на број душа, а који имају бирачко право на основи порезе коју плаћају на кућу или земљу, и које према томе нико не би могао са пустаре уклонити; 3) да на пустари има довољно становника који испуњавају законске услове за сва поглаварска места, изузевши бележничког; 4) да се пустара побрине за подизање општинске куће и народне школе по законским прописима и на подесном месту; 5) да су становници пустаре у могућности да без претераног оптерећења појединаца сносе све терете, који ће на њих пасти после претварања пустаре у самосталну општину, и да су

могућности да врше све оно, што је једна општина у смислу закона дужна да врши; и 6) да је општина, од које се пустара одваја у циљу стварања самосталне општине, у стању да и даље, било као мала било као велика општина, врши све дужности самосталне општине. :

У случају да више пустара или више економских подручја желе да се споје и тако заједнички створе једну самосталну општину, покрај горе набројаних услова потребно је још; 1) да пустаре односно економска подручја, која желе да заједнички створе самосталну општину, чине једну земљишну целину; и 2) да становницима тог земљишта буде ближа нова општинска кућа и народна школл или да могу до њих лакше долазити, него у општинама, којима су дотле припадали.

Сви услови, које смо горе набројали, морају бити испуњени и онда, ако се земље, које припадају једној или више општина, удружују с једном пустаром у циљу образовања самосталне општине.

(О сваком претварању ове врсте одлуку доноси министар унутрашњих послова по саслушању заинтересованих општина и странака, као и заинтересоване жупаније. Претварање једном дозвољено, сва питања о иметку и дуговима заинтересованих општина решавају се уз посредовање жупаније путем поравнања. Не постигне ли се поравнање, она се решавају путем парнице код надлежног суда.

Д — Спајање две или више малих општина у једну општину.

Спајање две или више малих општина у једну могуће је,

ако то жели онај део становника и поседника сваке такве 9ож