Policija

650. —

општине напосе, који плаћа више од половине укупне државне порезе, а ако оне неспојене нису у стању да испуњавају законске дужности самосталних општина, јер немају за то довољно умне или материјалне снаге Ово спајање дозвољава министар унутрашњих послова по саслушању заинтересованих општина и појединаца, као и заинтересоване жупаније. — Спајање две или више малих општина у једну може се догодити и против воље горе наведене већине становника и поседника сваке општине. Министар унутрашњих послова може тако спајање наредити и то како на предлог жупаније тако и по својој властитој иницијативи, гко постоји један од разлога услед кога је дозвољено и претварање по званичној дужности вароши с уређеним магистратом у велику општину, велике општине у малу (5. 1. — Б) и одузимање самосталности једној малој општини у циљу њеног прикључења суседној општини (8. 5. — В.). — Кад год се две или више општина спајају у једну, гледе спајања њиховог иметка покушава се поравнање; не постигне ли се поравнање, с иметком се и даље управља одељено.

Ако је у интересу управе потребно да се споје општине, које леже тако једна уз другу, њихово спајање може одлучити министар унутрашњих послова на основи молбе председничког тела једне или друге општине. Спајање је у овом случају дакле могуће и против воље друге општине. Ако пак спајање жели

У обе општине онај део становника и поседника, који плаћа више од половине укупне државне порезе, министар унутрашњих послова мора спајање одобрити.

Све ове одредбе, које се односе на спајање две или више општина у једну, важе само онда, ако се општине које се спајају налазе на територији једне исте жупаније. Могуће је и спајање две или више општина које се налазе на територијама разних жупанија, али се оно нормално може догодити тек пошто се претходно законским путем све те општине нађу на територији једне исте жупаније. Овака спајања административним путем, на основи одлуке министра унутрашњих послова, могу се догодити само у случају споразума заинтересованих жупанија. Али сваки случај ове врсте мора бити накнадно пријављен законодавној власти.