Policija

— 690 —

ције. Он је наиме, пошав од испитивање рукописа, прешао на испитивање факата и начина на који је тај рукопис извршен, а завршио је са испитивањем фалсификаторове психологије. „.-- Вештак рукописа мора пре свега бити полицајац, мора познавати злочинце, њихове мисли, њихова лукавства, њихове неопрезности...“. „...како је злочинце веома тешко непрестано пратити било у слободи било у затвору, то се мора прибећи криминалној литератури“. Као што вндимо из ових речи Бертијонових, он од проучавања дела прелази на проучавање злочинца, а то треба да буде првобитни циљ и основни програм иаучне полиције.

Напослетку, улазећи у дискусију о проблему узрочности а поводом истрага и хипотеза у циљу открића фалсификатора, он је доспео онамо, где је упућивао полицајце техничаре да студирају узроке, да упознају законе узрочности, јер „једнаки узроци под једнаким условима, приизводе подједнака дејства,. То је закон, који је основа свих човекових знања. Оно што се обично назива полицајчевом лукавошћу, није ништа друго до његово професионално искуство, које као и свако друго може бити постигнуто и проширено студирањем и проучавањем...“

Овим завршавамо овај кратак преглед развића графичког вештачења како је у главном оно текло на страни. Код нас се графичко вештачење налази још у своме првом стадијуму т. |. оно је још у рукама калиграфа.

Жалимо ако би ово наше излагање ма кога било увредило, још више пак жалимо што се од свих компетентних тако мало пажње поклања овој веома важној грани судске истраге, тако да она још никако не даје оних резултата, који

су постигнути на страни, #. Симоновић.

ПОКРЕТНА ПОЛИЦИЈА У ФРАНЦУСКОЈ.

— Покрешне бригаде —

Покретна полиција је новијег датума. У старом и средњем веку па и после француске револиције, све до 1907, није било ни једне полицијске јединице за коју би се могло рећи да је била претходница ових бригада.