Policija

— 605 ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА.

| Суду општине танђанске:

1. Прописи 55 29. и 30. додатка уредби о механама и данас су у важности вз територију Краљевине Србије. Према овоме, лицима која точе пиће на саборима, вашарима, заветинама и другим верским прославама у атару своје општине није потребно ни лично ни шочаринско право (чл. 45. Прав. Мин. Ун. Дела о гостионицама, механама и т.д. и чл. 16, Прав. Мин. Ф. за извршење прописа из ТБр. 62. таке тарифе).

2. Допунска преносна такса разрезује се сваке пете године и важи за период од 5 година. Изузетно, први таксени период (као засебан) сматра се време од 1-1. до 31-ХЛ-1924. год. што значи да је други почео 1-1-1925. год. Такса се плаћа у тромесечним отплатама унапред, а где не износи више од 500Д. мора се платити унапред за целу годину најдање до 31. јануара. Ко у одређеним роковима не плати ову таксу, платиће поред редовне таксе и камате још и двоструки износ неплаћене таксе, као кавну. Камата је 67, И противу разреда и противу казне, жалба се подноси Ген. Дирекцији Посредних Пореза, у року од 15 дана, и предаје власти која је одлуку донела, т. ј. финансијској управи. (ТБр. 12).

3. По 8 402. грађ. зак, умрлог сина ван задруге, који нема деце ни жива оца, наслеђују мајка и сестре.

4. Како се има поступити у случају кад неко подигне грађевину на туђем земљишту предвиђено је у 5 278. грађанског закона.

5. По 5 928. грађан. зак. покретне ствари прибављају се у својину застарелошћу од три године.

Св. Бр. 445.

П.

Суду општине брђанске:

Из 5 258. став. 2. грађан. суд. пост, јасно се види, да дијурну за вештаке има да положи на првом месту онај парничар који вештаке тражи, а на другом онај „ради чијег се. права они одређују“.

Одговор на службени акт од 29. августа тек. год.