Policija

– 694 —

Бригаду састављају неколико комесара и више инспек= тора агената. Шеф бригаде је најстарији комесар. Његове дужвости су: да управља персоналом, да одржава везу са осталим бригадама, локалним полицијама, судским иследницима, жандармаријом и другим административним властима. Комесари уз припомоћ агената врше истрагу по предметима које им доставља Генерални Државни Тужилац или које по сопственој иницијативи отвара шеф бригаде. Важно је овде споменути да је овим бригадама строго забрањено да се баве административним, нарочито политичким анкетама, које су аташиране специјалној полицији, која такође стоји под управом: Дирекције Јавне Безбедности.

Техничка опрема 16 бригада, колико их данас има, од-= лична је. Свака бригада има по један Бертијонов метрички фотографски апарат и прибор за узимање отисака прстију и других знакова корисних по истрагу, којима рукују неколико за то нарочито обучених агената бригаде. Од како је 1911 једна банда позната под именом „Банда Боноа“ послужила се аутомобилом, да би побегла од потере, и гошто је успела да тако завара траг, власти су нашле за потребно» да сваку бригаду снабду са по једним аутомобилом и више мотоциклета са корпама. Аутомобилом такође рукује један агент бригаде.

Свака бригада има своју архиву уређену на систему фиша,.. Сваки злочинац има свој досије, али поред ових индивидуалних досиеја постоје и досиви већих афера. Затим бригаде располажу каталозима слика: коцкара, професионалних обијача, варалица,. скитница и т. д.

Примена у пракси ових бригада, која није имала никаквих тешкоћа, ставила је у руке правде и јавне безбедности један организам снабдевенији, покретнији, моћнији, који је у стању да се бори противу злочинаца увек многобројнијих и чија би дрскост расла без граница, да се они не боје опрезности и брзе интервенције ових бригада. У толико је више за похвалу намера наших меродавних полицијских кругова да ову установу примене и код нас, а и ја се надам да ће она код нас донети исто тако одличне резултате као и у Француској.

Париз Владета Н. Милићевић Секретар Министарства Унутрашњих Дела..