Policija

== 609 =

Државни су празници: 4-17 децембар као дан рођења Њ. В. Краља; 15-28 јуна Видов-дан; 11-24 маја словенски, апостоли Кирило и Методије, и 1. децембар (по новом) — дан прогласа уједињења Срба, Хрвата и Словенаца.

2. Расписом Мин. Ун. Дела од 20. јула 1922. год. УБр. 29505 наређено је, да сви дућани и радње морају недељом бити затворене и у Јужној Србији.

3. По чл. 58. зак о радњама, помоћно особље не сме се“ употребљавати на рад у недељне дане, на други дан Ускрса, Духова, први и други дан Божића, као и о државним празницима, а по чл. 12 зак. о заштити радника рад је забрањен само недељом, а за остале празнике оставља се слобода споразуму послодаваца и радника, да утврде, када ће се радити, а када не, као и колико ће у те дане трајати прекид свког рада.“

Последњим законом као и законом о радњама, знатно су измењене одредбе о затварању радња у празничне дане, али главно питање није дефинитивно расправљено, јер Мин. СоцПолитике није још прописао уредбу о затварању и отварању“ радњи, у смислу 5 13. зак. о заштити радника. Ова уредба била је прописана септембра месеца 1924. год, али је суспендована пре него што је ступила на снагу. Због овога се данас у пракси неједнако поступа. Док се једне власти придржавају закона о заштити радника и закона о радњама, дотле се друге: строго држе прописа 5 364. каз. зак.

По мишљењу уредништва, сви прописи 5 364. каз. зак,,. који су у противности са одредбама закона о радњама и закона о заштити радника без важности су, јер су ови закони донети после каз. зак.

4. Жандармеријске станице немају никаквог права кажњавања грађана, али имају дужност да констатују извршење кривичних дела, и да о томе извештавају надлежне власти..

Св. Бр. 1692,

ХИП.

Станиславу Крстићу, деловођи општине лабуковске. (област нишка): 1. Сукоби о државини не могу се више расправљати по уредби о правној ликвидацији стања створеног ратом, јер је протекао рок у коме се то могло чинити (чл. 91. ове уредбе),.