Policija

=- 7100 —

2, По 55 200. и 201. грађан. зак. само савесна државина може бити доказ о јачем праву.

3. За деобу задругара надлежан је избрани суд, а за „састав овога срески поглавар, изузев случајева из чл, 15. под г. уредбе о убрзању рада. По чл. 29. ове уредбе задругари се "могу претходно обратити првостепеном суду ради решења о „надлежности избраног суда.

ХМ.

Милану Средојевићу, председнику општине дринске:

По чл, 3. зак. о мерама, од !. децембра 1873. год, један хват има 1 метар, 89 сантиметара и 6 милиметара. |

ХУ.

Суду општине впшежевске:

Као што се јасно види из чл. !., 2. и 4. правилника о "употреби народне снаге за оправку јавних путева, у овој "оправци учествују сви порески обвезници општина, т. ј. сва лица која у дотичној општини имају какву имовину и на њу "порез плаћају, без обзира где седе.

Према овоме, погрешио је тај суд што је у спискове својих кулучара унео и порез који поједини његови грађани плаћају на земљиште у суседним општинама, јер то земљиште дугује кулук општини у којој се налази, и којој његов сопственик порез плаћа, у смислу чл. 15. зак. о непосредном порезу.

Св. Бр. 2418. ;

ХИТ.

Суду општине луковачке:

У „Полицији“ за ову годину, Бр. 9—10. (Поуке и обавештења ПТ) објашњено је, да застареле пресуде губе само своје кривично-правно дејство, т. |. да се не могу извршити само по кривичној части, али да је ова кривична застарелост без утицаја на досуђену накнаду и трошкове, који застаревају по грађан. зак. (5 397. кавн. зак.) Према овоме, -вастарела пресуда може се извршити и у оном њеном делу, "којим је наложено осуђеном да нешто о своме трошку учини зили не учини.