Policija

= 661 —

Е. — Административно прикључење мале апштине великој општини.

Закон предвиђа и могућност да се једна мала општина не може да удружи са другом или другим малим општинама у циљу стварања бележничког округа, а услед њеног одељеног положаја и тешкоће саобраћаја. У оваком случају жупанијска скупштина може дозволити малој општини да се удружи с једном суседном великом општином. Велика општина, с којом се на овај начин удружила једна мала, задржава карактер велике општине. Услове оваког удружења, који се односе на избор бележника и окружног или општинског сирочадског старатеља, на обављање бележничких дужности и подмирење трошкова око удружења, одређују заинтересоване општине путем поравнања. Не постигне ли се поравнање, о њима одлучује жупанијска скупштина. Против њене одлуке има места жалби на министра унутрашњих послова.

8 6. — Надлежност општине таНопе таћетае.

У смислу 9-а 21. закона у надлежност општине спадају ови послови: 1) одлучивање о општинским унутрашњим пословима и донашање правилника; 2) извршивање тих одлука и правилника преко општинских поглавара и органа; 3) располагање општинским иметком; 4) разрезивање и наплаћивање општинске порезе; 5) старање о општинским путевима и другим саобраћајним средствима; 6) старање о општинским школама и другим средњим заводима; 7) руковање пољским, пожарним и општим редарством и пословима сиротиње; 8) вршење свих оних права и испуњавања свих оних дужности, које припадају општини у смислу закона. — У надлежност вароши са уређеним магистратом спада осим тих послова још: 1) руковање према месним потребама редарством за пијацу, планину, вашар, грађевине и здравственост; и 2) поступање у смислу закона и правилника у пословима, који проистичу из службених односа између занатлија и газда с једне стране и њихове чељади с друге стране.

Неке одлуке општинске власти, у закону набројене (85 24), ностају извршне тек пошто их одобри жупанијска скупштина. То су: 1) установљавање, раврезивање и побирање општинске