Policija

= 707 —

Рентгенова фотографија отисака прстију. Један нови систем, којим се може учинити идентификовање помоћу отисака прстију још сигурнијим, израЂен је у Француској. Прсти се премажу неком машћу, која садржи олова, и по том се учини фотографија рентгеном. Линије на кожи, које су испуњене оловном машћу, на тај су начин много јасније, а истовремено се добива и једна фотографија костију на прстима. Нашло се, да облик костију код исте особе није никад исти тако да је на овај начин дана двострука могућност идентификовања. Ово рентгеново фотографирање отисака прстију је такође већ у Америци и Енглеској многоструко пробано, и недавно је била рентгенова слика једног таквог отиска прста телеграфи"рана из Њу-Јорка у Чикаго.

Службени Биро за давање обавештења при Минхенској полицији. Ми смо и раније имали прилике да обавестимо читаоце 0 овој нарочитој врсти институција која су у последње доба организована у великим немачким варошима за заштиту од обијања и крађа.

У споразуму "са једним приватним предузећем минхенска полиција је такође предузела успостављање овога бироа, који

има за задатак да свима срествима до сада познатим за заштиту од криминалних типова буде на услузи грађанству за личну заштиту и. одбрану од ове опасности,

У таквом једном бироу налави се изложен и целокупан материјал, који служи за одбрану и сигурност имовине, и који су на расположење минхенској полицији ставиле све баварске фирме да би га могли показати и искористити у тој сврси.

Полицијске дирекције у којима се такви биро-и већ налаге врело су задовољне постиг-

нутим резултатима.

Статистика саобраћаја моторним колима у Аустрији. Према званичним статистичким подацима, утврђеним од полицијских власти на дан 30. јуна ове године, у Аустрији има моторних транспортних срестава и то:

Путничких аутомобила са бензином у Бечу 6193, а у целој земљи још 4758: поред њих има у Бечу и у земљи још 46 аутомобила који се покрећу електриком. — Свега 10997. ком,

Теретних аутомобила има: у Бечу 2622 а у унутрашњости 3005 комада. — Свега 5627.

Моторних точкова има у Бечу 4424 а у унутрашњости 8514 свега 12.938 точкова. .

5%