Policija

ОН

љења буду лишени слободе, да доведени тако без одбране, буду злостављени итучени по полицајским квартовима од стране чиновника заштитне полиције. Вама и вашим чиновницима стављам У дужност, да увек предузимате потребне и строге мере противу оваквих људи. Ови чиновинци срамоте плаве и зелене униформе, Ми смо дужни, ради части нашег чиновништва, да тако што у корену спречавамо. Ако Ви приступите испуњењу ове задаће у томе смислу онда Ће на супрот свих предрасуда политичких група бити оправдано поверење, којим нас др" жавна власт одликује.

Добра Вам срећа, Господине Управниче,“

Интересантна је историја овога новога Управника, који по имену изгледа, да је пољскога порекла. Он је син једне раденичке породице, и по професији из младости је металургијски раденик, У 2%-мој години изабран је за деловођу метал ског раденичког удружења у Офенбаху, а на скоро за тим отишао је у Касел, где је изабран за председника занатлиј ског картела, општинског одборника а за тим и председника општинског већа. У 1919, год. постављен је за државног подсекретара у Пруском Министарству Војном. Како се на томе

се поново

послу показао врло способан, од 1922. године дошао је за шефа полицијског оделења у Министарству Унутр. Дела одакле је наименован Управником Берлина.

Дом за васпитање малолетника у Београду. Из годишњег извештаја управе дома, који је у току прошлог месеца поднет Госп. Министру Правде, види се да се у дому сада налазе 62 ученика. До сада је кроз дом прошао свега 123 ученика, рачунајући са онима, који су и

сада тамо.

Годишњи издатак за издржавање дома у прошлој години износи нешто преко 700.000 дин. Од деце, која су сада у дому, јесу 58 њих србо-хрвати, 2 јеврејина, 2 маџара и један немац. По занатима су распоређени: 17 као кројачи; 18 као обућари, 11 књиговезаца, 7 столара и 9 штампара.

Од ученика из прве генерације има 109 њих, који су одали нераду и скитњи.

Управа дома сазидала је велелепну грађевину за домске радионице од 4 спрата. Зграда ће се у току овог месеца потпуно довршити. Сазидана је у дворишту садашњега дома, у Краљевића Марка бр. 9.

На