Policija

— 709 —

ли су несрећни случајеви проузроковани аутомобилима, моторним точковима, трамвајима бициклетима или којим другим транспортним средствима.

У Њу-јорку и Лондону, где је таквих случајева много више, ради боље прегледности има неколико истоветних планова, где се чиоде убадају само за из-

весне врсте случајева на једноме плану а друге врсте на другима.

На тај начин се најбоље види које су тачке вароши где се догађају најчешће несреће, и којим саобраћајним средствима, да би се за у будуће допуниле или измениле уредбе и наредбе како би се осигурао правилан сао- | браћај.

ВЕСТИ

— У првој половини ове године, одредило је немачко Мин. Унутр. Дела специјалну комисију, која је отишла у Париз да простудира њихов саобраћај.

— Турска Влада послала је из Ангора у Берлинску полицају једно свог вишег полицијског чиновника да проучи уређење немачких варошких полиција. — У току прве половине ове 1925. год. догодило се у Берлину 4173 несрећна случаја у јавном саобраћају.

— Управник Париске Полиције смењен је пре најкраћега времена са своједужностим на његово место постављен Фуги,

— Литванска влада у Риги установила је криминално антрополошки лабораторијум.

- У Белгији постоје, криминално-антрополошке станице како у Брислу тако и по свима

казненим заводима, у којима се доведени осуђеници подвргавају нарочитим испитивањима и режимима. — У Берлину на Поздамер Плацу, највећој уличној раскрсници, пређе од 8 часова пре до 8 часова после подне 24.000 разних кола и на 200.000 пешака. — У току 1924, год. било је у Дрездену 567 случајева проузрокованих аутомобилима; 411 бициклетима; 148 трамвајима и 55 мотоциклетима.

— Полиција у Карлсруе постигла је споразум са сопственицима биоскопа да се за време пауза објављују дијапозитиви полицијски са упуствима како се треба понашати на улици због јавнога саобраћаја, а најпре по истакнутим раскрсницама као и друга корисна саопштења .