Policija

ЛЕ -<

Намера законодавчева није била, да се та мала места на нашем Приморју сматрају купалиштима, као ни сва она места у земљи, где се свет може купати, него је законодавац мислио под купалиштима она места, у којима имају лековите воде и она су уређена тако, да свет долази у њих ради провода или лечења. За право та места уз морску обалу не могу се никако сматрати купалиштима, јер немају тај карактер, а странци који тамо долазе посећују их једино због морског ваздуха, а никако да се купањем лече.

С тога Генерална Дирекција Посредних Пореза објашњава:

Да се у погледу разврставања точилаца пића на ситно као купалишта имају сматрати само она места, која имају равна лековита врела, и уређена су тако, да се свет у тим лековитим водама купа ради лечења. (Об). од 3-11-1924 Бр. 9607).

Ко води бригу о наплапиш општинске таксе „За ненаплаћену општинску таксу није надлежан да пресуђује Министар Финансија, већ надлежна власт због причињене штете општинској каси“. Према томе ова Дирекција као.ненадлежна није се ни могла упуштати у расматрање оваквих кривица. (06]. од 13-Х-1922. Бр. 28428).

Таксе за извиђање иступа

За извиђање сваког иступног дела, у колико су за ово надлежне државне власти, плаћа се таксе из ТБр. 82 таксене тарифе а за жалбе против осуде и решења по иступима, плаћа се такса из Т. Бр. 83 таксене тарифе.

Према овоме све државне власти, које су надлежне за извиђање иступних дела, за ова извиђања морају наплаћивати таксу из Т,Бр. 82 таксене тарифе, па ако су и судови надлежни за оваква извиђања онда се ова такса и код судова. мора наплатити. — (061. од 12- У-1924. Бр. 15505).

Представници тшочилаца пића у комисији за разрез шаксе Генерална Дирекција Посредних Пореза сазнала је: да су код неких Управа и Дирекција заступници точилаца пића на ситно у комисији за разврставање, били противни да се по- |

2

јединии лицима у опште допусти даље обављање точења пића