Policija

= 718 —

3) за штампање огласа у „Службеним Новинама“ послати 30 динара у новчаницама.

Примедба: сву ову таксу слати заједно са актом преко Управног Оделења,

презимена, молиоцу ће издати сведочанство и у исто време решење саопштити надлежним властима — општини и команди, ради даљег законског поступка.

Исправке у крштеницама и венчаницама вршиће оне власти, које су та документа издале, т. ј црквене власти на целој територији Краљевине изузев Баната, Бачке и Барање, где их издају цивилни матричари. (од 1895. ВЈ)

Оригинали тих докумената, издатих на територији Краљевине, слаће се преко Великих Жупана, а издати у иностранству слаће се преко Министарства Иностраних Дела надлежним властима ради потребног исправка. Исправљена документа странци ће бити уручена, |

Преписи истих докумената остају у архиви Министарста,

Изволите по овоме распису тачно поступати и са истим упознати и подручне Вам органе

О,СЕОСКИМ ДУЋАНИМА.

(од 21—У1—1925 г. УБр, 2427] )

Трговачка Комора у Београду, актом Бр. 8426, од 19. августа 19925, године, упутила је овом Министарству следеће:

У једној општини (селу) може се отворити сеоски дућан ако та општина (село) испуњава услове из члана 2 и 3. заКона о сеоским дућанима или само из члана 4. тога закона.

Да једна општина (село) испуњава те услове, доказује се само уверењем среске полицијске власти, а то је уверење дужан да поднесе Комори сваки онај, који жели да у извесном селу отвори дућан.

Врло се често дешава, да среске полицијске власти издају молиоцима непошпуна уверења, услед чега се иста не могу примити као доказ.