Policija

5“ о5Е

Таква непотпуна уверења изгледају овако:

1, „ да село Х. има право на држање сеоских дућана по чл. 2. закона о сеоским дућанима“. а међутим не помиње да ли то село испуњава и услов из чл. 3. закона о сеоским дућанима и обратно;

2. „- да село Х. има право на држање сеоских дућана по чл. 3. закана о сеоским дућанима“. не помиње да ли то село. испуњава и услов из члана 2. Чланови, дакле, 2. и 3 закона о сеоским дућанима чврсто су спојени један за други тј. један без другог не вреде, и највад

3. „. да село Х. нема право на држање сеоских дућана јер у шом селу већ постоје сеоски дућани.“

Овим се уверењем има у виду чл. 4. пом. закона који говори у ствари: „о стеченом праву“ извесног села да држи сеоски дућан, а ово је уверење непотпуно услед тога, што се из њега не види: да ли је тај дућан, који у том селу већ постоји, постао законитим путем т.л. да је протоколисан код суда, за доказ чега служи оглас о протоколацији.

На основу оваквих уверења, Трговачка Комора не може да да своје одобрење за протоколисање радње, и онда настаје оваква ситуација: молиоцу се враћа молба са саопштењем, да поднесе ново исправно уверење, и док он успе да прибави ново уверење онда врло често остала потребна документа ва старе (на пр. о слободном располагању имовином и да није под истрагом за прљава дела), па му се предмет опет враћа те да сад обнавља зестарела уверења, и та процедура често траје месецима, резултат чега је: губљење времена, савршено непотребна преписка, трошкови око поштарине и вађење нових уверења а ти троикови су доста знатни.

Ово су три најчешча случаја непотпуних уверења, али има их и сасвим неисправних, као на пр:

„Да би селу Х. требало одобрити држање сеоских Дућана, јер су исти јако потребни и т. д.“

Услед овога, а у циљу брвог и правилног рада са минималним трошковима, Комора се налази побуђена умолити Министарство, да изволи издати наређење — распис — свима среским полицијским властима у Србији, да уверења која издају приватним лицима у циљу доказа права једнога села да држе сеоске дућане гласе само овако: