Policija

Ре Зи

покрета год 1848. постављено и на чело аустријског приврежменог општинског закона из год. 1849., гесла наиме: „Темељ слободне државе је слободна општина“.

О БРАКОЛОМСТВУ. "С ТЕОРИЈСКОГ И ПРАКТИЧНОГ ГЛЕДИШТА.

Глава Прва. Појам пи битна обележја браколомства.

_ Браколомство је обљуба туђе, удате жене без пристанка њена мужа. Према томе, за појам овога дела потребно је: !., да је извршена обљуба између два лица разног пола; 2 та је једно од извршилаца туђа, удата жена; 3. да је обљуба извршена без пристанка мужа обљубљене жене.

5. 1. Појам свршене обљубе и доказивање исте. | |

У обичном гокору, као и у медицини, под свршеном обљубом разуме се цео акт: итпизуо решз-а 11 уарпат сит „гјасијано зетине. Следствено томе, ако би изостао ма који од ових елемената, иптизајо сит ејасшано, онда с медицинског. гледишта и с гледишта обичног схватања, не би постојало дело свршене обљубе, већ само покушај истог. То су гледиште заступали.стари правници-сколастичари, а заступају га јоши данас неки научници, као аггаџд, и др.) Сви они траже за појам свршене обљубе, поред спајања полних удова, још и излив мушког семена у женску усмину (етин55о зепмина 11 мадпат). Али кад се узме у обзир с једне стране обљуба са аспермијелним (од азрггпа) лицима чији тестикули уопште ве луче сперму, и код којих о излазу семена не може бити ни говора, као и с друге стране обљуба мале деце код које је услед физичке неразвијености њихових гениталија уопште

1) батаца, Тгане, ди дгон репа! (гапса, 1924, УМ, п. 2154. Види традиннонални појам: (Роште!, Тгане де !' адиНеге сопздеге дап5 | огаге јиф„стаје, 1778, -5.)

о:

о“