Policija

Ш реа

се папирни новац фалсификује или друге државне хартије ој; вредности. У том циљу спроведене су многе тајне и врло моћне организације фалсификатора, које су имале на расположењу сва средства, и многе од ових организација успеле су, да велику количану новчаница убаце у поједине земље..

Најновији светски скандал и највећи до сада забележен у светској криминалној статистици јесте „Мађарска фалсификаторска афера“, која је узбудила цео свет, јер ова тајна и врло моћна организација, састављена из личности највећих магнатских породица, успела је отклонити многе техничке: тешкоће, којим су заштићене новчанице од фалсификовања и убацити у циркулацију велики број француских новчаница. Захваљујући енергији и рапидности наших француских колега,. за које нису постајале међународне границе, ова се банда фалсификатора брзо открила и већ су главни кривци, на челу којих се налазе принц Виндишгрец, шеф мађарске државне. полиције Надоши и многе друге виђене личности, у затвору.

Ова је афера и друге државе покренула на рад, те је“ сада готово у целом свету приређен лов на фалсификаторе, и морамо признати, да је он већ до сада дао орличне ревултате. Тако се окончало и са фалсификаторском бандом наших хиљадарки, чији је шеф био неки Пешар Јавор, трговац У Дизбургу, са имућним личностима из Немачке, која је банда. похватана у Немачкој, где је имала и своје машине зе штамнање. Истрагом по делу фалсификата наших хиљадарки руководио је лично начелник Јавне Безбедности г. Лазић, који је продужио истрагу и у самој Немачкој — све док није ставио. руку над целом бандоћ. _ |

Не треба бити наиван и поверовати, да ће ови моментани успеси полиције спречити нове фалсификате т. |. заплашити оне индивидуе. које су способне за овакве авантуре, да предузму кораке за стварање нових фалсификаторских организација. Фалсификати новчаница продужиће се и на даље, можда још активније но до данас, јер стварно то је врло рентабилан посао и по најмање опасан од осталих криминалних професија. Затим и сама међународна крнминална статистика указује, да су све крупније криминалне афере имитиране у серијама, те с тога треба се припремати за нове борбе противу фалсификатора. )