Policija

АРА

Да би држава отежала, да не кажемо онемогућила, ими"тацију својих новчаница, она је приморана да обрати велику пажњу на саму њихову израду. Заиста није довољно кривичим законом обезбедети исте, већ је потребно и техником „отежати њихову имитацију.

Новчанице се могу правити на три различита начина, који су: благо гравирање, литографија и типографија. Сигурпост саме новчанице, како смо напред рекли, зависи од самог начина израде, а ова три система не дају исту сигурност простиву фалсификатора.

Систем „благог гравирања“, који је у примени у Енглеској и Америцисастоји се у томе, што се на плочи од бакра издуби вињета новчанице и у та издубљења налије штампарско мастило. Овај систем има ту рђаву страну што се томоћу њега не могу штампати новчанице у више боја, које тизукрштане дају доста велику сигурност новчаници. На пример: долари раде се обично у зеленој боји те с тога су добили назив „зелени долар“. По нека емисиона банка (има више емисионих банака) унесе и још једну боју али та боја није изукрштена са зеленом, већ је засебна јер, као што напред "рекосмо, систем благог гравирања онембгућава изукрштање "боја т. |. комбинацију више клишеа, |

„Латографија“, то је рад на цинку или удешеном литографском камену, који такође служи за израду новчаница. Цртеж и слова, која сачињавају вињету једне новчанице, премажу се масном материјом и онда преко тога превуче се штампарско мастило, чије честице приањају само за масне делове. Литографија дозвољава штампање новчаница у више боја али нежност цртежа и потребна прецизност овим се путем не може постићи.

„Типографија“ је у примени код Француза и дала је задовољавајуће резултате. Вињета је израђена у дрвету или подесном металу у испупченом облику. Типографија дозвољава штампање новчаница у више изукрштаних боја и то на један врло прецизан начин. Колико боја толико је потребно и клишеа, који се поређају на једној типографској машини и сваки клише премазан је другом бојом, која се налази "на једном омањем ваљку, који је у сталном контакту са својим

жлишеом: машина стављена у покрет, новчаница обилази сва