Policija

=" [99

Н Суду општине бањске:

По 8 53. 8. зак. о општинама, општински часници не могу бити лица, која су редовним или дисциплинским судом „осуђивана за бешчасна дела или за злочине и преступе учињене из користољубља, као и за дела из 5 112. казн. зак, док не прође пет година од дана када су повратила грађанску част, односно од дана издржане или опроштене казне за дела из 5 112. каз. зак. (која не повлаче губитак грађанске части.)

Пошто кмет, о коме је реч у упућеном питању, није осуђен на казну губитка грађанске части, (нити за делоиз 8 112. казн. зак.). — већ само на месец дана затвора који може заменити новцем — то овом осудом није, по мишљењу уредништва, изгубио право да и даље остане на досадашњем положају. У

Св, Бр. 70.

Ш

Драгутину Ђ. Атићу, чиновнику општине шабачке:

Није пуноважан тестаменат, који је завештаоцу начинио срески судија јер по5 440 грађан. зак. завештаоцу може тестамент начинити „сам суд средством судије и писара на начин предвиђен у правилима за неспорна дела“. Овим законским прописом мисли се на судију за неспорна дела, а не на среског судију, јер да је законодавац од 1911 г. мислио на среског судију, он би то у 5 440. грађан. зак. поменуо, као што је споменуо среског судију у 5 432. овог закона, где се вели да завешталац може начињени тестаменат предати на чување судији за неспорна дела или среском или градском судији. У осталом и чл. 162. правила о поступању у неспорним делима прописује, да завештаоцу прави тестаменат судија за неспорна дела, а неми срески судија. (В. и чл. 163. ових правила).

Не смета ништа важности тестамента што је његовом прављењу присуствовао наследник, који је постављен тим тестаментом. Само код усменог тестамента из 5 447. наследник не може бити сведок при прављењу тестамента, којим је он за наследника постављен. (Опширније о свему видети у одличном делу „Наследно Право“, од Д-р Драг. Аранђеловића, професора београд. универзитета, Београд, 1924).