Policija

154

М Суду општине луковске (срез сврљишки):

Пропис чл. 105. зак. о општинама, по коме општински председници морају имати 30 година, генералан је, и важи како за председнике варошких тако и за председнике сеоских општива.

“ _ Одлуком Државног Савета од 8. априла 1910. г., Бр 3838 објашњено 1е:

„Избор председника не може, с обзиром на чл. 105. зак. о општинама, | остати у снази, ако се, у жалби поднетим изводом из књните за уписивање рођених тврди, да он у моменту избора није имао пуних 30 година“,

Св. Бр. 218. | М Суду општине — Св. Врачи:

Уредба о наградама парохијском свештенству православне цркве за свештенорадње, од 11. децембра 1925. год. В-Бр. 17723, ступила је на снагу 1. јануара 1926. год. и зажиће све дотле док се не замени новим.

Св. Бр. 121

М Суду општине шрновске:

У „Полицији“ за прошлу годину објашњено је неколико: пута да жандармеријске станице немају, по закону, право на огрев м осветлење од општина у којима се налазе. Зато што су се старале о јавној безбедности у њиховим реонима, општине су имале моралну дужност да их у овоме помогну У почетку њиховог организовања, али је ова потреба сада престала, и све принадлежности жандарма пале су на државни буџет.

Несумњиво је, међутим, да жандарми у Јужној Србији врше најтеже и најопасније дужности под врло тешким приликама за живот, и да их зато треба изузетно помоћи, али ова помоћ. не треба да падне само на поједине општине, већ на све грађане — државни буџет. За сада ови жандарми немају, у погледу принадлежности, никакво изуветно право од својих другова у осталим покрајинама, па, дакле, ни право на огрев и освешлење од општина.

Св. Бр. 205.