Policija

= 160 —

сну повреду, онда по 5 180 истог зак. За саму материалну штету; (без нанете повреде) коју би ове животиње неком учиниле, одговоран је њихов сопственик, по одредбама грађан закона, (5 815) или по закону о чувању пољског имања (ако су у питању пољски усеви и ограде).

3. По мишљењу уредништва. члан 106. инвалидског 3акона важи и за породице инвалида, с обзиром на чл. 1. и 69; истог закона

ХХН Суду општине бућевачке:

У чл. 99, новог инвалидског закона прописано је:

За стицање права по овом закону код инвалида односно породица палих, умрлих и несталих ратника или умрлих тешких, пуних и претешких инвалида пореза се рачуна она коју је задруга дотичног плаћала у времену његовога онеспособљења или смрти.

У колико се тиче пореза, јасно је да се као мерило за стицање инвалиднине рачуна онај порез који је инвалидова задруга (или он сам ако је био инокосан) плаћала за време његовог онеспособљења или смрти, али није јасно: како ће се знати за овај порез из 1916, 1917 и 1918 кад га наше власти нису ни резале. као и за године за које су архиве уништене

Према оваквом стању ствари уредништво не може дати никакво обавештење, јер су одредбе наведеног члана у огромном броју случајева неостварљиве у пракси.

Суд општински добро би учинио кад би се званичним путем обратио, преко иадлежних власти, Министарству Соц. Политике, те га оно путем измена и допуна Правилника за извршења инвалидског закона отклони ову аномакију.

ХХШ Суду општине вар. Струге:

Према обавештењу добивеном од Ген, Дир. Неп. Пореза, општински су судови по закону о непосредном порезу помагачи при наплати пореза, али у местима, где је седиште финанс. управе, она сама врши ову наплату.

По чл. 94 тач. 3. зак. 0 општинама, општински судови дужни су да извршују све законите наредбе државних власти.

Св. Бр. 342.