Policija

— 162 —

У сваком случају треба изјавити жалбу командату дивизије, под који потпада дотични војни округ, који је надлежан да погрешну примену закона исправи.

КЊИЖЕВНОСТ.

А) Нове књиге:

1. Издавачка Књижара Геце Кона — Београд — Кнез Михаилова:

О сукобу закона у мећународном приватном праву, од УЖивојина М. Перића, професора права на београдском универзитету; друго прегледано и допуњено издање стр. 117. цена... дин. Садржај: подела права и дефиниција међународног приватног права; садржина међународнога приватнога права, услови за постајање сукоба у међународном приватном праву теорија статута; модерне теорије; упоређење старе и нових теорија.

Као и остала г. Перилева правна дела, тако је и ово израђено веома брижљиво и са дубоким познавањем третираног питања које данас, после великог светског рата, интересује у подједнакој мери и државнике и правнике.

Проблеми грађанског права, од Др. Драгутина Јанковића, адвоката и хонорарног професора беград. правног факултета; стр. 121; цена... дин. Садржај: правна природа синдикалног најамног уговора; појам својине и појам злоупотребе права; покушај једне теорије уговорних статуса; социолошка школа и њена објективна теорија о изворима облигација; правна природа одвојеног брачног живота. Ова добра књига није од интереса само за правнике већ и за шири круг читалаца, и као таква заслужује сваку препоруку.

Из доба Карађорђа и сина му Кнеза Александра, написао Др. Алекса. Ивић; стр. 118; цена... дин. Садржај: пад Делиграда 23. августа 1809; борба Срба и Турака 1810; ратовање Срба и Турака 1811; Србија у време букурешког мира 16, маја 1812; катастрофа Србије 1813.; интернација КараБорђа и његових војвода у Штајерској од јануара до септем-