Policija

а

бра 1814; борба Кнеза Михаила и Томе Вучића-Перишића; први избор Александра Карађорђевића за кнеза Србије (14. «септ, 1842); други избор Александра Карађорђевића за кнеза Србије (27. јуна 1843); Катанска Буна (1844 год.). Сви они који се интересују српском историјом деветнаестог века треба да прочитају ово одлично дело г. Ивића, јер ће у њему наћи доста нових и интересантних података, који до сада нису били познати широј јавности.

Закон о Главној Контроли (с додашком: уредба о организацити Главне Коншроле, игавила за игвршење закона 9 "уређењу Главне Коншроле, правила о полагању испита за рачуноиспитаче Главне Контроле, правила о полагању испита · из двојног књиговодства за чиновнике Главне Контроле, правила за преглед пореских рачуна) објаснио и протумачио Др. Михаило Илић: стр. 169; цена... дин. Објашњења и тумачења г. Илићева у ствари су стручни коментари појединих закона, и као таква од неоцењене су користи за њихову правилну примену у пракси, с обзиром на несређеност данашњег пози"тивног законодавства. У прошлој години г. Илић нам је дао одличан коментар уредбе о подели земље на области и закона о општој управи и обласној и среској самоуправи, а сада нам је пружио исто тако одличан коментар о законодавству које се односи на Гл. Контролу. Желети је да у овом правцу продужи, и да вашу правну књижевност ускоро обогати са још којим стручним коментаром важнијих закона.

А.

КРЕТАЊЕ ПОЛИЦИЈСКИХ ЧИНОВНИКА.

Указом од 21, јануара ове год. и решењима Господина Министра Уну- · трашњих Дела од 30. јануара и 1, 5, 8 и 20 фебруара тек. године учињене су ове промене.

К Постављења: Иван Кеншрић, бив. аситеент катастралне евиденције у Сарајеву, за приправника среза вишеградског; Миодраг Мићић, бив. приправник, за приправника Управе града Београда; Тодор Поп Михаиловић. дипломирани правник, за приправника Управе вароши Скопља; Угљеша Т. Томић, пенз. старешина ср. испоставе, за комесара жел. полиције у Градском; Трифун А. Оташевић, бив. пол, писар, за припр. ср. гиљанског; Момир С, Јелисавчић,

5%

%