Policija

=— 213 —

,

1. Брак је пуноважан само онда ако је закључен у затоном одређеној форми, јер је форма његов битни, сушта»„ствени део, без кога се он не да ни замислити. Сем тога, «брак не сме бити апсулутно ништаван, јер се такав брак сматра као да не постоји од самог свог почетка.) Но за појам овога дела довољан је и релативно ништаван брак,“) јер он правно тостоји све дотле, докле не буде поништен одлуком надлежног „суда. Ово у толико пре, што извршна судска пресуда брише "његова правна дејства само за будућност, а не и за прошлост, "те према томе, жена у том међувремену има сва праваи дужности брачне жене, па следствено и дужност на супружанску верност према своме мужу.

По обичајном праву сматра се за брачну свака она тженска коју као такву сматра њен муж и околина у којој «они живе, без обзира да ли је њен брак релативно или апсо-љутно ништаван, и уопште да ли је закључен у макаквој арорми.5) Према томе, за појам овога дела било је довољно да мушкарац исвесну женску сматра за своју жену, па да се према њој примене све оне мере које се примењују према правој, брачној жени.

2. Трајање брака везано је за два крајња момента: мотенат свршенога венчања и моменат коначнога развода.

а) Венчање је свршено чим су младенци дали пристанак зна брачну везу и чим је свештеник прочитао еванђеље, јер у то најглавнији акти при овоме обреду, који ни у ком слу"чају не смеју изостати, а све друге формалности, које долазе после тога, имају чисто церемонијалан карактер и као такве

5) Тако · Живановић, 5 31, Б у. 145, 5 116, ф Виапо, |, 220; Ргапк, #5172, 5 багсоп, ам..336 и 337, п. 15 -16; батацд, п. 2155; Сћапеуеац еј Нене, ч. 1608. — Противно Оррепћоћ Коттепаг, 1901, 5 172, 2, јер за пуноважност брака тражи само формалне али не и материјалне делове.

з) Тако Живановић, 5 31, | агсоп, п. 16.

5) Отуд називи; венчана и невенчана жена, венчани и невенчани муж, према томе да ли је брак формално иди само фактички закључен. — У "феоградском округузи данас има много т. 3. невенчаних жена и мужева. Сиромашни сељаци прво склапају фактичке бракове, т. ј. у форми обичајног "права, па тек кад буду у могућности обављају и верски, црквени церемонијал. Деца која се роде пре венчања сматрају се за брачну као год и она која се пводе после венчања.