Policija

— 288 —

пошто самоуправни буџет нема никакве везе са државим буџетом и финансијским законом.“ О. о. с. од 26. јануара; 1926. год. Бр. 90 641.

АКО ЛИЦЕ НЕМА ПОТПУНУ ФАКУЛТЕТСКУ СПРЕМУ, ОНДА. НЕ МОЖЕ БИТИ ПОСТАВЉЕНО НА ЗВАЊЕ ВЕЛИКОГ ЖУПАНИЈСКОГ БЕЛЕЖНИКА.

Указом од 9. децембра 1925. год. (Мин. Унутраш. Дела) постављен је за |. великог бележника торонталско-тамишке жупаније у Вел. Бечкереку Т М. приседник сирочадског стола у Вел. Бечкереку са принадлежностима 2 групе |. категорије.

Главна Контрола је нашла, да је овај указ противзаконит са ових разлога:

1. што у истом указу није назначено у коју се категорију и групу поставља као Ц. велики бележник жупанијски, а што се према изричном пропису чл. 15. став други чинов, закона имало назначити;

2., ако се узме да се речи у указу: „са принадлежностима 2. групе |. категорије“ односе на ово постављање за бележника, опет је овај указ противан чљ 1. Уредбе о разврставању и распоређивању држав. чиновника под „Министарство Унутрашњих Дела“, јер је по истом законском пропису звање жупанијског бележника предвиђено једино у [. категорији, а не и у ПШ категорији те по томе није могао бити постављен на звање великог жупанског бележника у П. категорији.

Именовани у опште није могао бити постављен за великог жупанијског бележника, јер, се за вршење функција тога звања. тражи по реченом законском пропису потпуна факултетска спрема, коју он нења.“ —

О. о. с. од 8. фебруара 1926. год, Бр. 8745.

УВЕРЕЊЕ општинског СУДА НИЈЕ ДОКАЗ О СВРШЕНој ШКОЛИ.

— Решењем Министра Народног Здравља. — Управе Нишке Бање — од 28. 1Х. 1925. год, Бр. 487, постављен је за званичника 3, групе са 1 степеном основне плате М. И.

Главна Контрола је нашла, да је ово решење противно закону, са разлога:

„По чл. 10, зак. о чин, за званичника се траже најмање два разреда средње или њој сродне школе.