Policija

— 446 —

нута тужба неће се угасити услед смрти тужитеља, ако овај" за свога живота не би од ње одустао, јер истрагу не води "приватни, него државни тужилац, па због тога није ни потребно да повређени стално помаже државног тужиоца у кривичном гоњењу, већ је довољно да само подигне тужбу и да у току извиђања од ње не одустане, па да се цео кривични“ спор пресудом оконча.) Уосталом, било би неправично да; кривци остану некажњени само због простог случаја што је приватни тужилац умро.)

Кад је увређени муж неспособан за предузимање правних · радњи услед душевне болести, онда он не може тужбу подићи. _а тако и његов законски заступник, јер га овај не може 32ступати у његовој вољи коју у опште нема. У том случају застарелост тужбе се прекида, и почеће тећи од дана кад. увређени муж оздрави, ако је пре оболења знао за дело и учиниоца, иначе од дана кад за то сазна. Али, ако би муж био стављен само под старатељство, он би могао сам подићи тужбу» јер у кривичним парницама суд извиђа и суди по званичној дужности, па због тога нема никакве бојазни да ће се спср свршити на његову штету услед његове неспособности за предузимање правних послова.

2. Осем случаја застарелости, ИО ће се одбацити и онда ако би се пре или у току саме истраге доказало да је муж био дао пристанак на обљубу своје жене са другим лицем,. | јер његов пристанак искључује противправност прељубе, а кад дела прељубе нема, не може бити ни извиђања (8. 29. т. 1. срп. крив. пост.). Тужба ће се одбацити, а започета истрага. прекинути и онда, ако би брак био уништен пре подизања. тужбе, односно пре окончања спора, јер у оба случаја тужилац; губи атрибут мужа, па следствено и право које му даје И одељ. 5. 197. к. з. У случају развода брака постоје две могућности. Ако је брак разведен пре подизања тужбе, ова се има одбацити. каогод да је брак уништен.“) Али, ако је раввод учињен после подигнуте тужбе, истрага се неће прекинути због тога што. је приватни тужилац изгубио атрибут мужа, јер кривично

1) Тако багсоп, п. 44: Спацусац е! Мене, п. 1624. — Противно» Сапаца, п. 2169. Е

з) Вертапдипо, Ветп, 1909, 1. 275.

3) Тако Дагсоп, п. 57.