Policija

— 542 —

' ХХХМ

Суду општине бошњанске:

По чл. 7! Устава, у вези са чл. 47. закона о буџетским. дванаестинама за јули— септембар 1923 г. лица осуђена на губитак грађанске части губе бирачко право за време док им ова казна траје.

Ако оваква лица нису избрисана из бирачког списка приликом вршења његове исправке по службеној дужности,. (чл. 2. зак. о бирачкким списковима), онда им се не може ускратити право гласа, јер се у чл. 65. зак. о избору народних посланика вели: „Бирачки одбор не може никоме закратити да гласа, који је уписан у стални бирачки списак.“

Али, ако се овакво лице не може избрисати из бирачког списка по службеној дужности због протеклог рока, може сето учинити по тражењу приватних лица, у смислу чл. 5,713. закона о бирачким списковима.

Св. Бр. 912.

ХХХУП

Рад. Јовановићу, полицијском писару среза звишког:

Правилник о одобравању и извршењу буџета самоуправних тела важи и за нерешене општинске буџете из 19221925. год, што се јасно види и из самог правилника.

2. У случајевима кад буџети нису решени 33 годину за коју су састављени, и за коју су имали да важе, па су се у тим годинама издаци вршили и прирез прикупљао на основу чл. 6. закона о окружним, среским и општинским буџетима. учињени издаци по овом законском пропису правилни су и пуноважни пред Главном Контролом, те се одлуке окружног одбора у погледу овога не могу примењивати у негативном смислу код јасног законског прописа.

· 3. Правилник о коме је реч има силу закона, и с тога. се не може мењати расписима и упуствима. Што се тиче општинских буџета из ранијих година, који се не могу решити

ви у 1926 год. окружним одбори требало би да их одобравају у интересу сређивања финансијских прилика у општинама.

4. Против одлука окр. одбора нема места жалби.