Policija

— 807 —

тетима установи и катедра за нотарско право, налазећи, га то није прешна потреба нашој држави.

Овим је звршен т.зв. интелектуални део Другог Конгреса Правника, који има за задаћу, да проучи им поближе упозна правне одношаје у појединим правним подручјима наше државе, као и да суделује у приправљању разборитога законодавства у Краљевини. ;

Јасно је и сувише, да је наш Конгрес у Љубљани Дго и сувише градива и материјала законодавном телу, ради ње говог што бољег оријентисања у правном изграђивању наше државе, нашег законодавства. Правници не желе да се путем својих Конгреса уплећу у туђу компетенцију и туђ делокруг рада, па ни у компетенцију законодавног тела. Али Конгрес Правника жели, па чак и тражи, да се о његовом мишљењу води рачуна, када које од третираних питања буде стављено на дневни ред у нашем Парламенту. Материјала има и су. више, материјала свестрано проученог, и законодавно тело "треба само да хоће и уме да га искористи.

У интересу наше младе државе и нашег народа ми се надамо, ми верујемо, да ће Парламенат учинити своју дужност приликом претреса ових питања.

=

Но ако је у првоме делу задаће Конгреса, у научној дискусији и било контроверза и различитог схватања — у друтоме делу задаће, у међусобном упознавању, тих контроверза није било ни у најмањем делу.

У свима манифестацијама било другарског било националног карактера, сви су учасници, без обзира на старост, на родни крај, на политичке назоре и т. д., — сви су дисали тако рећи једним дахом. Једна мисао проткала је све наше радње, све наше поступке: једно смо душом, а Отаџбина нам мора бити једна и неделима.

Да и те манифестације изложимо редом у њиховом току.

Удружење Правника у Београду пошло је особеном ком позицијом на дан 7. септембра у поноћ, а у Љубљану је стигло на дан 8. септембра у 3), часа по подне. Ово Удружење пријавило је 500 учасника, док је цео Конгрес бројао око 1.200 чланова. Но одмах вреди истаћи, да ово Удружење има своје чланове по свима крајевима наше Огаџбине, сем