Policija

— 808 —

Словеначке. Остали чланови пријављени су били преко Удружења Правника у Загребу, Суботици и Љубљани.

(Сви су учасници били смештени највећим делом по приватним кућама; један мали део по хотелима, један по школама, а све дипломиране правнице биле су примљене у Љубљанском Дому за васпитање девојака „Младика“.

Већ на дан 9. септембра у 6 часова изјутра Удружење Правника из Београда отпутовало је у Крањ. Отишло се у тишини, без икаквог званичног извешћа. Собом су понели диван венац са државном тробојком и око 8. часова положили га пред дивним спомеником пок. Краљу Петру Ослободиоцу..

Ова тиха посета вароши Крању, који се буцио незнајуни да у својој средини има тако велики број гостију највећим делом #з Србије, оставила је необично леп утисак. Удружењеје желело да овим полагањем венца учини двоје. Прво, да =. овде у сред Словеначке ода достојну пошту и признање Великом Краљу на Његовом Делу — Ослобођење и Уједињење свих племена наших народа, у једну нераздвојну целину. И друго, желело је, да на овај начин да докава грађанима вароши Крања, колико смо ми из ових крајева дубоко дирнути њиховим уворитим актом. Актом, којим су показали не само своју љубав и пошту према Великом Краљу, већ и према онима, којима је Он за време минулих догађаја стајао на челу, и са којима је спровађао и спровео Своје Велико Дело.. Ову жењу и циљ нашег уружења најлепше је истакао, полажући венац у подножје споменика, Г. Михајло Јефтић адвокат из Ваљева. У кратком говору, пуном сржи и одлучности, Г. Јевтић је, окрећући се председнику крањске општане, 54вршио свој говор речима: „а ви браћо Словенци, знајте за увек, да ћете кад год устреба наћи све нас П]умадинце раме. ув раме чврсто здружене са вама на сваком послу и свакој невољи. -

Захваљујући на овој пажњи, председник општине је живом речју истакао тесне и чврсте везе, које нас у једноји неделимој Отаџбини спајају.

Већ у 9:/, часова сви су чланови били поново у Љубљани на отварању Конгреса, с тим да у само подне цео Конгрес прекине рад, да би присуствовао полагању венца великом националном раденику и правнику Прешерну, које је такође по-