Policija

"— 609 —

ложило Удружење Правника у Београду. Венац је положио председник Удружења Г. Др. Драг. Аранђеловић, уз неколико топлих речи, истичући вначај и рад Прешернов на буђењу "националне свести у Словенаца.

Истога дана у вече, Општина града Љубљане, у дворани Касине, приредила је свечани пријем свима учасницима Конгреса. На поздрав председника општине, који је евоцирао наше заједничке патње и невоље, и позвао све нас правнике, да свесрдно прионемо на посао за што бржим правним консолидовањем наше државе, — одговорио је професор Г. Аранђеловић. И један и други говор изазвао је живи аплауз свих присутних, нарочито говор председников, који је положај Београда, Љубљане и Загреба поредио са познатим народним стиховима: два су бора напоредо расла, међу њима танковита јела, то не била... и т. Д.

После поздрава настала је игранка, коју је отворио Србијанком Г. Милен Стефановић, касациони судија.

Другог дана, 10. септембра, Глазбена Матица давала је свој локални концерат у част учасника на Конгресу. Концерат је необично успео, у лепо декорисаној сали „Униона,“ где је и пленум Конгреса радио. Трећег дана општина града Љубљане давала је две свечане представе за учеснике и то једну драму и једну оперу

Четврти дан био је намењен излетима у правцу Бледа и Марибора. Први није био нарочито организован, — други јесте. Наши чланови већином су посетили Блед и Бохиње у току трећег дана, после закључења Конгресног рада, тако, да су без мало сви учествовали у излету ка Марибору, који ће остати дуго у најпријатнијој успомени свих чланова,

Пошло се изјутра, на дан 12, септембра у 6:/, часова.

У Цељу на самој жељезничкој станици маса грађана изашла нам је у сусрет, и корпоративно одвела у Цељски Дом — Унион, где је у великој сали на добродошлицу одговорио бираним речима адвокат из Ваљева и народни посланик Г. Пера Марковић. Цело пре подне провели су излетници у најпријатнијој шетњи по вароши, најближој околини, граду и парку где је за све то време свирала варошка музика. Један велили број млађих чланова отишао је на пливање у брзо: Савини, која протиче кроз саму варош и парк.

„Полиција“ З