Policija

— 810 —

Општина града Цеља пружила је учасницима и малу закуску у неколико ресторана, тако да су се излетници заложени могли кренути Марибору У 12: часова, где су стигли у 2 часа по подне.

Дочек у Марибору превазишао је све дочеке.

Маса грађана сба пола прекрилила је целу станицу, и док је музика интонирала народну химну, док је моментано формирани хор учасника отпевао „Еј, Словени“, — дотле су симпатичне и неуморне кћери Марибора делиле учасницима свеже цвеће за успомену.

Доајену адвокатског кора у Марибору на поздрав одговорио је г. Влада Недељковић, адвокат из Ваљева. Снажним усклицима: „Живели“, „Живели Србијанци“, „Живели Мариборци“, „Живела Краљевина СХС“ „Живела Југославија“, и др. није било краја ни када се огромна маса учасника и домородаца у пријагном и другарском разговору кренула пред огиштински дом. Овде је са балкона госте поздравио жупан Г. Лесковари, а одговорио му судија из Београда Г. Мих. Златановић, — после чега су се сви учасници поделили на неколико група у циљу разгледања вароши и околине.

У пет че"сова сви гости и њихови другови из Маридора били су на окупу у великој Гецовој дворани. Овде је опш'ина града Марибора приредила учасницима обилну ужину. Столови су били дивно испуњени, женска деца и љубазне госпобице мариборских породица утркивале су се у томе, која ће боље и више да послужи госте. За врло кратко време створена је тако интимна атмосфера пријатељства и другарства, као да се на њој радило неколико недеља Разговор и расположење је текло као да сте међу старим познаницима. И ову пријатну атмосферу појачавали су поздрави и опоздрава ГЛГ. Лесковари-а и Жаке Лазића, начелника Мин Ун. Дгла а врхунац одушевљења је достигнут, када је г-ђа Обрада Б!агојевића, адвоката из Београда, у име српских жена, девојака и мајки поздравила и заблагодарила сестрама из Љубљане, Цеља и Марибора.

Немогуће је било замислити озакво срдачан и искрен дочек и расположење, — без кола! И у дворани се занијало „Жикино Коло“, — оно право, ситно, па све живље и живље Жикино коло, у коме младићска крв даје свој максимум, И доводи и играче и гледаоца до највећег одушевљења.