Policija

— 984—

У Швајцарској обавља овај посао известилац, који се изабира између учитеља и чланова удружења за заштиту деце.

На основу овог извештаја и према природи дела, која се младом лицу у грех уписују, одлучује се, да ли је за њ подесније, га се смести у породицу или у завод.

Млада лица, која су склона скитњи или су иначе покварена, а да би се могла сместити у породицу, сместит ђесе у завод.

Исто се тако не препоручује да се сместе у породицу млађа лица, која су крала, проневерила или учинила друго које тешко кривично дело, гко нема особитих олакшипа.. Овакова се лица имаду сместити у завод, у коме ће њихови одгојитељи сву своју бригу и настојање посветити томе, да у њима развију пламените осећаје и да их окрену на добар пут. Истом када докажу да су се поправили, моћи се се вратити најприроднијој друштвеној групи — породици, али не оној, у чијему крилу су се покварили.

Породица није подесна ни за она млада лица, која су слабоумна, дегенерисана или имају прилепљиву болест.

Осим известиоца ваља саслушати, ако се томе не противе особити разлози, и само лице, ако је доста дорасло томе.

Мени је познат један случај, да је једно дете од 14 година учинило провалну крађу, јер му је његов друг хвалио · боравак у заводу, пак се надао, да ће и он доћи " тај завод. Он је смештен у други завод и поправио се.

Градско дете, одрасло у несретним станбеним приликама: градским, осећа ће се боље на селу, где има ваздуха и протора и где је живот здрав и миран.

Дете ће се боље развити и поправити у оној новој околини, коју је само одабрало, него ли у оној коју су му други натурили. За то нема равлога, да се његовој жељи не иде у сусрет, ако су разлози, ко:: га воде, разборити и часни, и ако је то могуће и провеј :80,

Млађано лице ваља госучавати индивидуално и сместити прека његовом карактеру, склоностима и способностима,

Што се тиче породит“, код које ће се дете сместити треба се држати ових прг 'ила:

Породица мора да је осстита, позната као свесна и по-