Policija

— 985 —

штена, прожета човекољубивим осећајима, спремна да се жртвује, са свом стрпљивошћу која је потребна за ваљан одгој детета, спремна да му да сву љубав, која детету треба, имајући чврсту вољу, да му помогне. Породица има да буде исте вероисповести, којој припада и дете. Имовинске прилике породице, у коју се смешта дете мора да су такве, да дете неће постати објектом израбљивања. За избор породица треба се обратити на добротворна удружења, начелнике, свештенике учитеље и сва лица, која се баве заштитом младости, те су позната као часна.

Док дете не буде могло да само зарађује свој хлеб, дужна је трошкове за његово издржавање да сноси држава.

Младо лице отпуштено на прокушавање и смештено у породицу, мора да се непрестано надзире. Код њега мора да одлучи суд за младеж, хоће ли се сместити у завод илиу породицу.

Суд ва младеж именовати ће повереника између чланова удружења за заштиту деце, или других часних лица (примерице лекара, свештеника, учитеља). Повереник ће редовно посећивати свог штићеника и породицу у којој се налави, те ће слати извештај суду о приликама детета и породице. Повереник мора да се оборужа стрпљивошћу и не смије да изгуби вољу, ако ствари одмах из почетка не иду како би он желео. Само се стпљивошћу и љубављу може запуштене дете довести на прави пут,

Повереник мора да буде заштитник детета, Он ће надзирати његово понашање и бринути се за његово душевно и телесно добро. Он мора да је вешт, неодвисан, образован, пун такта, да улаже поверење у дете и у породицу, у којој је дете, Своје истраживање мора да врши обазриво, да не нашкоди своме штићенику чији храниоци често не знају за његову прошлост.

А. Сехенрнеман, директор изгајалишта у Асрбургу (Швајцарска), вели, да је најплеменитија дужност државе, да се методички посвети умном, моралном и физичком одгоју своје младости, Та је дужност тим веће, када се ради о поквареној младости, која ће, ако и надаље остаја без одгоја, поћи путем злочина.

Са тог стајалишта полази и швајцарски пројекат казне-

„Полиција“ 9