Policija

616 —

пога закона. Он одређује, да младо лице до навршене 18. године не може да буде предметом кривичнога прогона. Њега ваља одгајати или у породици или у школи илиу заводу.

Што се тиче смештења младог лица, не могу се поставити чврста правила, већ ту ваља одлучити од случаја до случаја. Ако је примерице младо лице посрнуло ради несретне својо породице, а није још покварено, бити ће довољно, да се смести у другу породицу. То исто вреди за младо лице, које је посрнуло, а да и само незна како, јер су га на то нагнале несретне прилике.

У другу руку ако је младо лице покварено, треба га сместити у завод, јер се неће моћи наћи породице, која би била вољна примити неваљалца.

Али нас нажалост учи искуство, да је данас тешко наћи и за непокварено дете ваљану породицу, и да ће то бити од дана на дан теже.

Добар породични дух, осећај солидарности и родитељских дужности спрам деце, дечјег пиетета спрам родитеља, сви ти елементи идеалног породичнот живота тешко страдају под крутом стегом материјалног живота. Очинског ауторитета брвго нестаје, а деца се већ у раној младости осећају неодвисна. За то ваља бити на опрезу, када се младеж смешта у породице. Никада не ваља сувише гледати на финансијску страну.

Не ваља децу смештати у великим градовима, већ на селу или у малим градовима. За запуштену младост потребно је, да буде смештена што могуће даље од своје роБене куће и од својих знанаца.

Коначно поставља ове тезе:

1.) Судац не само да не смије да казни млађано лице ради учињеног кривичног дела, већ му је дужан прибавити одгој, који ће му омогућити поправак.

2). Млада се лица не могу интернирати у казнене заводе.

3) За млада лица имају се подићи узгајалишта и поправилишта, у којима ће научити занат према својој склоности и усавршити се у пољопривредним и кућним пословима.

4) Извршна власт мора да буде овлашћена, да младо „лице смести у подесну породицу.

5,) Велика одговорност, која пада на оне, који одгајају