Policija

987 —

сзапуштену младеж, тражи, да се у ту сврху одабирају само "уредне породице, које уживају најбољи глас и које узимају то млађахно лице као члана своје породице.

6.) Запуштено младо лице, било оно смештено у завод или у породицу, треба стално надзирати.

Фердинанд Зајичек, судски саветник у Поагу, истиче три „случаја, у којима ваља одузети децу родитељима, јер је не могу узгајати. Разлози су илла у родитељима, или у деци, или у вањским приликама.

Разлози су у родитељима, када оба морају кроз цео дан тићи на зараду, када им за узгој мањкају лична својства, жада су зликовци или проституке или када су услијед превелике љубави преслаби га узгој своје деце. Тада ваља децу сместити у другф подесне породице.

Разлози су у деци, када су абнормална, те их ваља по· верити посебним установама, којима управљају специјалисти.

Разлози су у вањским приликама, у којима живе роди“ тељи и деца, када у једној соби станују две или више породица, када родитељи живе номадским животом, као скитнице од заната или зликовци који настоје избећи руци правде. 4Овдје ваља одузети дјецу родитељима у најњежнијој доби и «сместити је у породице, да им се тако ишчупају погубни натони и усаде склоности, које су у складу са друштвеним поретком, у коме живе.

Коначно ваља истакнути случајеве, у којима родитељи неће да одгајају своју децу, јер држе, да је довољно, да јој осигурају материјалну будућност, јер су посвема апатични, јер иду само за уживањем, за лагодним животом, за својим амбицијама и т. Д.

И овдје ваља децу поверити подесној страној породици.

Пре него ли се ова деца повере страној подесној породици, ваља их проматрати у подесној установи и онда истом одлучити о смештању сваког појединог детета. _

Први увет, који се има тражити од нових родитеља, је«сте, да су добри грађани, да савесно врше грађанске дужноти. Ваља унапред искључити лица, која су се подала алкожолизму. У ту сврху није довољан вањски исправан живот, већ треба да тражимо, да је потпуно исправан и унутрашњи по-

9%