Policija

— 118 —

Нарочити апартмани испуњени су статистичким подацима» књигама, и листовима које је полиција у току деценија забрањивала. Све добре и рђаве стране полицијске цензуре појединих времена ту су систематски и прегледно изложене, као и сви закони и наређења о томе. ;

Изложена су сва полицијска удружења са свима потребним обавештењима статистички и шематички престављеним. Има удружења која имају по неколико десетина хиљада чланова, 2: чиновничко удружење на пола милиона.

Сва спортска полицијска друштва такође су представљена „изврсним материјалом.

Веза полиције са железничком, поштанском и царинском» службом, нарочито у борби са злочинцима тих категорија,, вредстављена је одлично изложеним материјалом из прошлости“ и садашњости, И ту се види какво је сада стање у- погледу безбедности код тих институција.

Необично су интересантни одељци полиције представљени“ у слици, у свима могућим врстима службе, у вицу и хумору.

У другом павиљону могла се видети целокупна организањија екзекутивне-униформисане полиције (као што би код нас: били жандармерија и градско оружништво н. пр. у Загребу) у свима могућим формама представљено. Сем организације, видих се из изнетих предмета, модела, слика, картснске статистике и таблонских других представака, начин њиховог стручног васпитања, употребе у служби, начин становања, обуке, одевања и еружања, као и начин санитетске службе, једном речи свешта би ма у коме правцу чинило да се допуни што савржшенија и очигледнија слика њихове организације.

Сва до сада употребљена саобраћајна средства за регулисање великоварошког саобраћаја заузимају такође један видан део, исто као и модели разних вароши у којима се пластично, лепо види какве врсте уређења за саобраћај постоје, као и за случајеве штрајкова и нереда како полиција распоређује своју снагу. Поред аутомобилског, трамвајског,. коњског и сваког другог уличног саобраћаја, изнет јеу великим детаљима и ваздушни саобраћај, у колико је до сад» искоришћаван од полицијских власти.

У погледу техничких справа и других помоћних средстава,. које данашња наука и индустрија може да пружи једној лепо»