Policija

= 1120 —

репрезентације, које су свакодневно сабирале по 30 и више

хиљада гледалаца, а по дневним новинама свакодневно повољно коментарисање тих ствари у целој земљи, — када се дакле то скупа има на уму, може се представити шта је значила ова изложба и од каквог је недогледног значаја била за будући углед немачке полиције и за њене предстојеће задатке.

За нас она представља дело неисцрпних корисних информација, за које можемо имати само дивљења,

В. Лазаревић.

ПОВИ ПОЛИЦИЈСКИ ТЕЛЕГРАФСКИ КОДЕКС.

(Шифра)

Једна од најважнијих новина које је увео у праксу последњи међународни полицијски конгрес одржан у Берлину, јесте усвајање новог полицијског телеграфског кодекса, званог „Полкод“, који је израдила међународна перманента пол. комисија у Бечу, и који ће играти једну од најважнијих улога у будућем сузбијању криминалитета.

Већ од одавна се осећала велика нелагодност код свију полицијских власти, да се телеграфска саопштења о злочину и самом злочинцу не могу достављати на један потпуно поверљив, а ипак концизан и технички начин, који би био приступачан свима властима разноликих држава и језика. И ако су у свету француски и енглески језик најраспрострањенији, ипак су биле велике тешкоће усвојити један од ових језика за међународна полицијска саопштења. Политички и национални ривалитет, као и обзир, да се у понеким земљзма, код извесних полиц. власти не може одмах наћи превоиилац који би могао растумачити какву полицијску депешу на једном од ова два језика, стварали су од увек великих тешкоћа, чиме се само могао користити злочинац, добивши на тај начин времена да измакне самој власти.

С друге стране, свака полицијска депеша наилазила је и на другу једну тешкоћу: како такви телеграми ни у једној земљи нису ослобођени таксе, то су депеше слате само у ређим, озбиљнијим случајевима, и то обично колико год је могуће скраћене,